Matti Seppänen aloittaa SNKK:n toimitusjohtajana

Aimo Rikan siirryttyä eläkkeelle SNKK:n ruoriin tarttui ekonomi Matti Seppänen (kuvassa vasemmalla), joka työskenteli kauppakamarin pääsihteerinä vuoteen 1987. Seppänen aloitti työnsä 1. elokuuta 1983.

Ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat alkavat Helsingissä 7. elokuuta 1983.

Talouskokouksia ja mustia listoja

Kesällä 1952 Helsingissä valmistauduttiin kuumeisesti olympialaisiin. Samoihin aikoihin Moskovassa järjestettiin Kansainvälinen taloudellinen neuvottelukokous, jonka osallistujalista julkaistiin SNKK:n ”Tiedoituksia jäsenille” -kirjeessä 11. kesäkuuta 1952. Listan mukaan kokouksen suomalaisessa delegaatiossa oli yhteensä 13 henkilöä, joista kauppakamaria edusti pääsihteeri Aimo Rikka.

trudeau

Osallistujalistassa huomio kiinnittyy Kanadan edustajiin, joiden joukossa oli tuolloin 33-vuotias ekonomisti ja Le Devoir -lehden toimittaja Pierre Elliot Trudeau. Osallistuttuaan Moskovan neuvottelukokouykseen, poliittisesti liberaali ja työläisten asiaa ajanut kanadalaispoliitikko joutui maccarthyismin hengessä joksinkin aikaa Yhdysvaltain ”mustalle listalle”. Myöhemmin Trudeau poistettiin sieltä hänen valitettuaan asiasta.

Pierre Trudeau.
Pierre Trudeau.

”Epäilyttävien henkilöiden” mustalle listalle päätyminen ei haitannut Pierre Trudeaun poliittista uraa. Hänet valittiin maansa parlamenttiin vuonna 1965 ja Kanadan pääministeriksi kahdesti vuosina 1968–1979 ja 1980–1984. Trudeau oli poliitikkona niin suosittu, että Kanadassa ilmiötä alettiin kutsua Trudeaumaniaksi.

Justin Trudeau.
Justin Trudeau.

Pierre Trudeaun suosion perinnettä on jatkanut hänen poikansa Justin Trudeau, joka valittiin Kanadan pääministeriksi vuonna 2015.

Suomen sotakorvauksina Helsingin Ullanlinnaan rakentama uusi lähetystötalo luovutettiin Neuvostoliitolle 18. kesäkuuta 1952.

Raunioista jälleenrakennukseen

Torstaina 6. päivänä kesäkuuta Helsingin Pörssitalolle oli kokoontunut kolmisenkymmentä Suomen ja Neuvostoliiton kaupan ja teollisuuden edustajaa keskustelemaan maiden välisen talousyhteistyön henkiinherättämisestä liki kolme vuosikymmentä jatkuneen hiljaiselon jälkeen.

Jatkosota oli päättynyt kaksi vuotta aiemmin ja Lapin sodan rauniot lakkasivat savuamasta edellisvuoden keväänä. Sodassa hävinneen, mutta itsenäisyytensä säilyttäneen nuoren tasavallan korkeimmassa johdossa nähtiin, että hyvien suhteiden luominen kaikkiin osapuoliin – niin länsiliittoutuneisiin kuin Neuvostoliittoonkin – olisi yksi tärkeimmistä tavoitteista rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämiseksi.

Näin ajatukset puettiin sanoiksi Pekkalan hallitusohjelmassa maaliskuussa 1946:

Välirauhansopimuksen tarkka täyttäminen on ollut ja on edelleen, samoin kuin ulkopolitiikkamme hoitaminen muutenkin ystävällisten suhteittemme kehittämiseksi ja lujittamiseksi Neuvostoliittoon ja Länsiliittoutuneisiin kansakuntiin yleensä, ulkopolitiikkamme tärkeimpiä tehtäviä. Täten ja myös eräin toisin toimenpitein on pyritty laskemaan pohja lujalle ja kestävälle rauhalle Neuvostoliiton ja Ison-Britannian kanssa.Ote Pekkalan hallituksen ohjelmasta 26.3.1946

Talous- ja kauppasuhteiden uudelleenrakentamisella nähtiin olevan rauhaa vahvistava ja kansakunnan taloutta tervehdyttävä vaikutus. Juuri tästä asiasta myös oli Pörssitalolle kokoonnuttu keskustelemaan.

Tavoitteen edistämiseksi ja Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamarin toiminnan käynnistämiseksi kokouksessa perustettiin väliaikainen toimikunta, jonka tehtäväksi annettiin kauppakamarin sääntöjen työstäminen, niiden esittäminen valtioneuvostolle hyväksyttäväksi ja muiden kauppakamariyhdistyksen perustamistoimenpiteiden käynnistäminen.

perustamisasiakirjoja-1

Kokouksen jälkeen valtioneuvostolle osoitetun muistion allekirjoittivat Talous-Osakekaupan toimitusjohtaja Samuli Harima, Suomi-Neuvostoliitto Seuran kauppa- ja teollisuustoimikunnan sihteeri Albert Enckell, Neuvostoliiton kaupallinen edustaja P.V. Alexandrov, neuvostoliittolaisen turkisvientiyhtiö Sojuzpushinan edustaja K.I. Ivanov, sekä Suomi-Neuvostoliitto-Seuran pääsihteeri Aimo Rikka.

Suomalaisista allekirjoittajista tuli samalla SNKK:n merkittäviä toimijoita useiksi vuosiksi eteenpäin. Harima toimi Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamarin puheenjohtajana 1946 – 1959, Rikka sen pitkä-aikaisena pääsihteerinä vuosina 1947 – 1983 ja Enckell rahastonhoitajana aina kuolemaansa saakka vuoteen 1964.

Yläkuvassa Helsingin Pörssitalon sali vuonna 1935. Kuva: Suomen Pankki

 Italia luopuu monarkiasta 2. kesäkuuta 1946. Maa julistetaan tasavallaksi ja kuningas Umberto II karkoitetaan.