Vuosikokous uudessa valtiossa

Ulkomaankaupassa ja maailmanpolitiikassakin vallinneista turbulenttisista ajoista johtuen kauppakamarin vuoden 1991 vuosikokous jäi pitämättä. Eikä ihme, sillä kyseisenä vuonna tilanteet itäisen rajan takana muuttuivat niin nopeasti, ettei mukana meinannut pysyä. Kahden vuosikokouksen välissä myös naapuri itsessään oli vaihtunut: Neuvostoliiton sijasta siellä oli nyt nuori, talousvaikeuksien myllerryksessä demokratiaan ja kapitalistiseen järjestelmään totutteleva Venäjä.

Vuoden 1992 vuosikokous järjestettiin 25. toukokuuta Pietarissa ja siinä käsiteltiin poikkeuksellisesti kahden edellisvuoden toimintakertomukset. Samalla päätettiin myös uusien sääntöjen vahvistamisesta ja nimen muutoksesta: Suomalais-Neuvostoliittolaisesta kauppakamarista tuli nyt Suomalais-Venäläinen kauppakamari. Muutosten voimaantulo jäi kuitenkin odottelemaan vielä hetkeksi muun muassa Suomen Valtioneuvoston vahvistusta.

Kauppakamarin hallituksessa oli tuohon aikaan edustajia niin Suomesta kuin Venäjältäkin. Vuoden 1992 vuosikokouksessa uuteen hallitukseen tulivat valituiksi muun muassa ministeri Tankmar Horn (puheenjohtaja), vuorineuvos Gustaf Serlachius sekä Pietarin apulaiskaupunginjohtajana tuolloin työskennellyt Vladimir Putin.

kokous-1992-hallitus

Gustaf Serlachius 1935 – 2009
Gustaf Fredrik Serlachius oli suomalainen vuorineuvos ja pitkäaikainen metsäteollisuuden ja taide-elämän vaikuttaja. Vuorineuvos Erik Serlachiuksen poika Gustaf Serlachius toimi pitkään sukuyhtiössään G. A. Serlachius Osakeyhtiössä edustaen suvun neljättä polvea yhtiön johdossa. Yhtiö fuusioitui Metsäliiton teollisuuden kanssa vuonna 1986, minkä seurauksena syntyi Metsä-Serla. Serlachius toimi myös Gösta Serlachiuksen taidesäätiön puheenjohtajana 1980–2009. Hänen kaudellaan säätiö avasi Mänttään taidemuseon ohella toisen Serlachius-museon nimeltään Gustaf-museo, joka keskittyy paperiteollisuuden historiaan. (Wikipedia)
22. toukokuuta 1992 Saksa ja Ranska ilmoittivat tukevansa Suomen, Ruotsin ja Itävallan liittymistä Euroopan yhteisön jäseniksi.