Vuosikokous 1985

Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamarin vuosikokouksen puhemiehistöä 19. joulukuuta 1985. Vuosikokous järjestettiin kansainvälisen kaupan ja tieteellis-teknisen yhteistyön keskuksessa Moskovassa ja siihen osallistui yli 500 kokousedustajaa Suomesta ja Neuvostoliitosta.

Suomen poliittista johtoa kokouksessa edusti ulkomaankauppaministeri Jermu Laine ja Neuvostoliiton hallituksen edustajana oli ulkomaankauppaministeri B.I. Aristov. Kokouksen puheenjohtajana toimi vuorineuvos Helge Haavisto.

Eduskunta hyväksyi äänin 148−30 Suomen täysjäsenyyden Euroopan vapaakauppajärjestö EFTA:ssa 17. joulukuuta 1985.

Helge Haavistolle Neuvostoliiton kunniamerkki

Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puhemiehistön päätöksellä 16. lokakuuta vuorineuvos Helge Haavisto palkittiin ”Kunnioituksen mitali” -kunniamerkillä, jonka Haavistolle luovutti Neuvostoliiton Suomen suurlähettiläs V.M. Sobolev Neuvostoliiton suurlähetystössä järjestetyssä tilaisuudessa.

nl-kunniamerkki

Helge Haavisto
Helge Otto Holger Haavisto (1920 – 2012) oli suomalainen vuorineuvos, joka toimi Rautaruukki Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1960–1982 ja hallituksen puheenjohtajana 1982–1985. Hänen johdollaan Rautaruukki laajentui Pohjoismaiden suurimmaksi teräksen tuottajaksi. Haaviston aloittamien teknisten uudistusten ansiosta tehdas oli yksi maailman nykyaikaisimmista. Talouselämä valitsi vuonna 2012 Helge Haaviston Suomen historian sadan merkittävimmän yritysjohtajan joukkoon. Helge Haavisto toimi SNKK:n puheenjohtajana vuosina 1981 – 1986. (Wikipedia)

Helge Haaviston muistokirjoitus Helsingin Sanomissa.

Puolassa järjestettiin ensimmäiset parlamenttivaalit vuoden 1980 jälkeen 13. lokakuuta 1985.

Leningradin edustustolle uudet hulppeat tilat

SNKK:n edustusto Leningradissa pääsi muuttamaan uusiin ja entistä isompiin tiloihin Neljännelle Krasnoarmeiskajan (Puna-armeijan) kadulle. Sopimuksen uuden edustuston perustamisesta allekirjoittivat SNKK:n puheenjohtaja, vuorineuvos Helge Haavisto ja Neuvostoliiton kauppa- ja teollisuuskamarin johtokunnan puheenjohtaja B.A. Borisov.

haavisto-leningrad

Uudet tilat vihittiin käyttöön virallisesti 31. maaliskuuta 1983 ja heti huhtikuussa tiloissa järjestettiin ulkomaankauppayhtymä Lenfintorgin näyttely. Saman vuoden aikana edustustossa järjestettiin yhteensä 11 näyttelyä ja symposiumia, jossa neuvostoliittolaisille vieraille kävivät esittäytymässä muun muassa Tampella, Tikkurila, Nokia, Finlayson, Asko, Fiskars, Partek, Värtsilä, Lemminkäinen, Haka, Oras, SOK ja Valmet.

Huhtikuussa 1982 Leningradin edustuston johtajaksi nimetty Viktor Valdmann uuden työpöytänsä ääressä.
Huhtikuussa 1982 Leningradin edustuston johtajaksi nimetty Viktor Valdmann uutuuttaan kiiltelevän työpöytänsä ääressä.

Oman edustuston saaminen Leningradiin oli suurtapaus ja se helpotti monen kaupungissa asuvan suomalaisen arkea. Edustuston sauna oli tunnettu suomalaisten expatien kokoontumispaikka vielä 90-luvullakin. Näin eräs aikalainen muistelee:

”90-luvulla SVKK:n  ja Suomen Pietarin konsulaatin ”naisverkosto” kokoontui siellä joskus saunomisen merkeissä. Itse muistan miten ihanaa oli päästä oman kämpän välillä haasteellisistakin (peseytymis-) olosuhteista kauppakamarin saunaosastolle rentoutumaan hauskassa porukassa. Venäläiset kollegat vihtoivat auliisti mm. katajavihdoilla, mikä tuntui varsin eksoottiselta.”

Leningradin edustuston konttorinaisia.
Leningradin edustuston konttorinaisia.
Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan kutsuu Neuvostoliittoa ”Pahan valtakunnaksi” 8. maaliskuuta 1983.

Punaisia vuorineuvoksia ja kabinettipolitiikkaa

1970-1980-luvuilla idänkaupassa liikkui paljon rahaa erityisesti suurimpien suomalaisten vientiyritysten kaupoissa ja siksi yhtiöiden etuja lobattiin myös poliittisen päätöksenteon käytävillä ja kabineteissa. Eräänlainen kulminaatiopiste liike-elämän intressien vaikutuksessa valtakunnan politiikkaan nähtiin vuoden 1982 presidentinvaaleissa, jossa suomalainen teollisuus asettui niin kutsuttujen punaisten vuorineuvosten johdolla tukemaan keskustalaisen Ahti Karjalaisen presidenttiehdokkuutta.

Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi
Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi

Karjalainen koettiin sen aikaisista vaihtoehdoista parhaaksi edistämään idänkauppaa ja ylläpitämään hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Ajatus perustui Karjalaisen pitkäaikaiseen ministerikokemukseen ja hänen laajaan suhdeverkostoon Neuvostoliitossa.

Teollisuusjohtajista Karjalaisen ehdokkuutta ajoivat tarmokkaasti muun muassa Nokian pääjohtaja Kari Kairamo, Koneen toimitusjohtaja Pekka Herlin, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, Rautaruukin toimitusjohtaja Helge Haavisto, Wilh. Schaumanin toimitusjohtaja Gay Ehrnrooth ja suomalaisten rakennusliikkeiden yhteenliittymän Finn-Stroin hallituksen puheenjohtaja Kauko Rastas.

Teollisuuden Keskusliiton hallitus antoi 11. marraskuuta 1981 julkilausuman, jossa se kehotti tukemaan presidentinvaalissa niitä puolueita ja henkilöitä, jotka olivat ”aktiivisesti kehittäneet markkinatalousjärjestelmään pohjautuvaa ulkomaankaupan monipuolistamista ja naapurimaamme Neuvostoliiton kanssa käytävää, työllisyyttä edistävää kauppaa”. Julkilausumassa ei tosin mainittu Karjalaisen nimeä, mutta osoite oli selvä. (Wikipedia)

Tilanne muuttui keskustapuolueen Kuopion puoluekokouksessa, kun eduskunnan silloinen puhemies Johannes Virolainen voitti Karjalaisen ehdokasäänestyksessä ja tuli valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaalit voitti Mauno Koivisto ja Karjalainen nimettiin Koiviston seuraajaksi Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Näin Nokian idänkaupassa uransa tehnyt Stefan Widomski muisteli tunnelmia SVKK:n jäsenlehti Venlassa vuonna 2016:

”Moni ihmetteli Karjalaiselle annettua tukea, sillä hänen alkoholiongelmansa oli silloin tiedossa. Teollisuusjohtajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että juuri Karjalainen oli se, johon neuvostoliittolaiset luottivat ja että hänen astuminen presidentinvirkaan hillitsisi hänen alkoholinkäyttöään. Taustalla lienevät vaikuttaneet myös Karjalaisen monivuotisen ministeriuran aikana rakentuneet kontaktit ja kokemukset Neuvostoliitosta. Oli mielenkiintoista, että Neuvostoliitto tuntui luottavan maalaisliittolaiseen Karjalaiseen enemmän kuin suomalaisiin kommunisteihin. Venäläiset ovat tällaisissa asioissa hyvin pragmaattisia.”

Punaiset vuorineuvokset

Idänkaupan vuorineuvokset olivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan aikakauden aktiivista idänvientiä harjoittaneiden suomalaiskonsernien pääjohtajia. Idänkaupan vuorineuvoksia on leikillisesti kutsuttu puhekielessä punaisiksi vuorineuvoksiksi, koska kaupan muoto oli Neuvostoliiton kanssa käytävä periaatteeltaan sosialististen maiden väliseen tavaranvaihtoon perustuva valtioiden välinen bilateraalikauppa.

Idänkaupan vuorineuvoksiin kuuluivat muun muassa valtiollisen terästehdas Rautaruukin vuorineuvos Helge Haavisto, metalliteollisuuskonserni Wärtsilän vuorineuvos Wilhelm Wahlforss, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, rakennuskonserni Polarin vuorineuvos Kauko Rastas, valtiollisen öljy-yhtiö Nesteen vuorineuvos Uolevi Raade, valtiollisten metsäteollisuusyhtiö Enso-Gutzeitin ja Valmetin ministeri Olavi J. Mattila sekä Nokian vuorineuvos Kari Kairamo. (Wikipedia)

12. marraskuuta 1981 Juri Andropov valittiin Neuvostoliitossa edesmenneen Leonid Brežnevin seuraajaksi