Sukellusveneitä ja suurvaltapolitiikkaa

Kylmän sodan aikana suomalaiset teknologiayritykset joutuivat tasapainottelemaan neuvostoliittolaisen kysynnän ja Yhdysvaltain Neuvostoliitolle asettamien teknologian vientikieltojen välillä. Koska Suomi ei ollut allekirjoittanut Yhdysvaltain Neuvostoliittoa kohtaan asettamamaa vientikieltoa, joutuivat jotkut suomalaisyritykset erityisesti 1980-luvulla Yhdysvaltain painostuksen kohteeksi vietyään teknologiaa Neuvostoliittoon.

Yksi tällaisista yrityksistä oli Rauma-Repola, joka vuonna 1987 oli toimittanut Neuvostoliittoon kaksi syvänmeren sukellusalusta. Kauppa ärsytti Yhdysvaltoja, koska sillä itsellään ei ollut yhtä syvälle sukeltavia ja toimintakykykyisiä aluksia kuin Rauma-Repolan valmistamat venäläiset Mir I ja Mir II. Pentagon pelkäsi venäläisten pääsevän Mireillä esimerkiksi noukkimaan pois ydinsukellusveneiden paikannuslaitteita, joita amerikkalaisilla on valtamerten pohjalla.

Sukellusalustoimitus sai aikaan painostavan diplomaattisen tilanteen Suomen, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välille. Kriisin seurauksena Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tuhosi Rauma-Repolalta erittäin lupaavan bisnesalueen, josta oli määrä kehittää yksi yhtiön päätoimialoista. Asiasta kertoi julkisesti ensimmäistä kertaa Rauma-Repola Oy:n pääjohtajana vuosina 1987–1990 toiminut Tauno Matomäki, jonka haastattelu julkaistiin Metallitekniikka-lehdessä 22.10.2003.

Tekniikka&Talous julkaisi jutun uudelleen vuonna 2009. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan lehden kotisivuilta.

Tapauksesta on kertonut myös presidentti Mauno Koivisto muistelmateoksessaan. Hän kertoo Yhdysvaltain suurlähettilään ilmoittaneen Suomelle uhkauksenomaisesti, että suomalaisyritykset eivät saisi hyväksyntää noin kymmenelle lisenssianomukselleen, jos Neuvostoliitto saisi sukellusalukset. Lisäksi silloinen Yhdysvaltain varapresidentti George Bush kirjoitti Koivistolle kirjeen, jossa hän epäili Rauma-Repolan urakan aiheuttavan vakavan uhan maailmanlaajuiselle turvallisuudelle.

 Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov ja Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan tapasivat ensimmäistä kertaa Washingtonissa Yhdysvalloissa 7. joulukuuta 1987.

Pohjanmaan messut 1982 Vaasassa

Vuoden 1982 Pohjanmaan messut järjestettiin 12.-20. kesäkuuta Vaasassa. Yllä olevassa kuvassa eduskunnan puhemies Johannes Virolainen seurueineen tutustuu SNKK:n messuosastoon. Tarkastelun kohteena on Leonid Brežnevin ja samana vuonna presidentin virkaan nimitetyn Mauno Koiviston tapaamista esittävä valokuva.

Johannes Virolainen jätti myös oman tervehdyksensä SNKK:n messupäiväkirjaan.

”Pohjanmaan messuilla on Neuvostoliiton teollisuuden koreatasoisia tuotteita. Kauppavaihto kehittyy molempien osapuolten eduksi. Hyvää menestystä!”

pomessut-virolainen

Johannes Virolainen

Viipurin maalaiskunnassa syntynyt Johannes Virolainen (1914 – 2000) oli maalaisliittolainen (sittemmin Suomen Keskusta) poliitikko ja valtioneuvos. Hän kuului sotien jälkeisen ajan merkittävimpiin suomalaisiin poliitikkoihin. Hän on toiminut pisimpään kansanedustajana, yhteensä 42 vuotta vuosina 1945–1983 ja 1987–1991 ja hän on myös Suomen pitkäaikaisin ministeri yhteensä 6 169 ministeripäivällään.

Ulkoministerikautenaan Virolainen sai ”tietämättömän ulkoministerin” liikanimen, koska Kekkonen ja presidentti J. K. Paasikivi eivät kertoneet hänelle matkastaan Moskovaan loppuvuodesta 1955. Matkan tuloksena Neuvostoliitto palautti Suomelle Porkkalan vuokra-alueen. Virolainen lanseerasi ulkopoliittiseen sanastoon myös käsitteen ”yleiset syyt”, jolla epäsuorasti viitattiin Neuvostoliiton vaikutukseen Suomen sisäpolitiikassa. (Wikipedia)

Helsingin metro aloitti säännöllisen liikennöinnin 1. kesäkuuta 1982.

Kun neuvottelupöydän vastapuolella istui ”Herra ei”

Neuvostoliiton pitkä-aikainen ulkoministeri Andrei Gromyko tuli tutuksi parillekin sukupolvelle suomalaisia poliitikkoja ja idänkauppiaita. Vuosina 1957 – 1985 ulkoministerinä toiminut diplomaatti oli maan ulkosuhteiden keskiössä kylmän sodan kuumimmista vuosista aina liennytykseen ja Perestroikaan. Leonid Brezhnevin luottomiehenä Gromyko istui tämän vieressä useimmissa kansainvälisissä huipputapaamisissa.

Ulkoministerinä ja YK:n turvallisuusneuvoston neuvostoedustajana Gromyko käytti Neuvostoliiton veto-oikeutta turvallisuusneuvostossa yhteensä 20 kertaa. Еiukkana ja peräänantamattomana neuvottelijana tunnetulle Gromykolle annettiinkin tästä syystä lännessä lempinimi ”Herra ei”. Toisaalta Gromyko ajoi neuvostojohdossa myöntyväisyyslinjaa Yhdysvaltoihin ja Natoon. Esimerkiksi hänen panoksensa Kuuban kriisin ratkaisemisessa sanotaan olleen merkittävä.

///

Suomessa vuoden 1982 presidentinvaalit jouduttiin pitämään ennenaikaisina, kun Urho Kekkonen erosi presidentin paikalta kesken kauden. Kekkosen seuraajaksi valittiin Mauno Koivisto, joka astui virkaansa 27. tammikuuta 1982. Maaliskuun alussa, viisi viikkoa virkaanastumisensa jälkeen, Koivisto matkusti Neuvostoliiton kutsusta Moskovaan, jossa tapasi Brezhnevin, Gromykon ja muuta korkeinta johtoa.

Moskovan Vnukovon lentokentällä Mauno Koivisto, Leonid Brezhnev,
Moskovan Vnukovon lentokentällä Mauno Koivisto, Leonid Brezhnev, Andrei Gromyko, ulkoministeri Pär Stenbäck ja Suomen pankin pääjohtaja Ahti Karjalainen.

Tapaaminen osui eräänlaiseen poliittisen sukupolven murroskohtaan: Moskovaan saapui Suomesta Kekkosen sijasta tuore ja verrattain nuori presidentti, joka tapasi vanhan ja sairastelevan neuvostojohtajan. Brezhnev menehtyi tasan seitsemän kuukautta Koiviston tapaamisen jälkeen.

Vasemmalla Brezhnev ja Gromyko. Suomen delegaatio oikealla.
Vasemmalla Brezhnev ja Gromyko. Suomen delegaatio oikealla.

SVKK:n arkistoissa on säilynyt neuvostoliittolaisesta lehdestä talteen leikattu vierailusta kertova juttu. Vaikka juttu on laaja, suurin osa sen sisällöstä luettelee tapaamiseen osallistuneiden henkilöiden nimiä ja korostaa maiden välisiä lämpimiä ja ystävällismielisiä suhteita. Jutussa sivutaan myös maiden taloussuhteita ja kaupankäynnin kehittymisen myönteisiä näkymiä. Neuvostoliiton puolelta esitettiin myös huoli Naton ”vaarallisesta kurssista kohti asevarustelua ja voimatasapainon järkyttämistä Euroopassa”. Lehti julkaisi kokonaisuudessaan myös Brezhnevin ja Koiviston tapaamisessa pitämät puheet.

L.I. Brezhnevin ja M. Koiviston puheita kuunneltiin suurella huomiolla ja ne päättyivät pitkään kestäneisiin aplodeihin. Työillallinen sujui ystävällisessä ilmapiirissä.Pravda, 10.3.1982

Virallisen ohjelman puitteissa Suomen delegaatio kävi tutustumassa Leninin mausoleumiin ja laskemassa kukat tuntemattoman sotilaan haudalle. Ohjelmassa oli myös tutustuminen Kremliin ja Leninin työhuoneeseen.

///

Neuvostoliiton legendaarinen ulkoministeri Andrei Gromyko elää myös nyky-venäläisessä populaarikulttuurissa petroskoilaisen Gromyka-yhtyeen tuotannossa. Vuonna 2014 perustettu Gromyka parodioi sanoituksissaan ja visuaalisuudessaan neuvostoliittolaista politbyroo-kuvastoa: Sen lavarekvisiittaan kuuluvat mm. Andrei Gromykoa esittävä jättijuliste, harmaat puvut ja yhtyeen jäsenille liimatut tuuheat, brezhnev-henkiset kulmakarvat. Persoonallisen bändin soitetuimpia hittejä on kappale ”Minähän sanoin teille”.

Helsingin Sanomat erotti lehden poliittisen toimituksen esimiehen Aarno Laitisen ja antoi varoituksen viidelle muulle toimittajalle heidän osuudestaan kohutun Tamminiemen pesänjakajat -kirjan tekoon 23. maaliskuuta 1982.

Punaisia vuorineuvoksia ja kabinettipolitiikkaa

1970-1980-luvuilla idänkaupassa liikkui paljon rahaa erityisesti suurimpien suomalaisten vientiyritysten kaupoissa ja siksi yhtiöiden etuja lobattiin myös poliittisen päätöksenteon käytävillä ja kabineteissa. Eräänlainen kulminaatiopiste liike-elämän intressien vaikutuksessa valtakunnan politiikkaan nähtiin vuoden 1982 presidentinvaaleissa, jossa suomalainen teollisuus asettui niin kutsuttujen punaisten vuorineuvosten johdolla tukemaan keskustalaisen Ahti Karjalaisen presidenttiehdokkuutta.

Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi
Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi

Karjalainen koettiin sen aikaisista vaihtoehdoista parhaaksi edistämään idänkauppaa ja ylläpitämään hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Ajatus perustui Karjalaisen pitkäaikaiseen ministerikokemukseen ja hänen laajaan suhdeverkostoon Neuvostoliitossa.

Teollisuusjohtajista Karjalaisen ehdokkuutta ajoivat tarmokkaasti muun muassa Nokian pääjohtaja Kari Kairamo, Koneen toimitusjohtaja Pekka Herlin, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, Rautaruukin toimitusjohtaja Helge Haavisto, Wilh. Schaumanin toimitusjohtaja Gay Ehrnrooth ja suomalaisten rakennusliikkeiden yhteenliittymän Finn-Stroin hallituksen puheenjohtaja Kauko Rastas.

Teollisuuden Keskusliiton hallitus antoi 11. marraskuuta 1981 julkilausuman, jossa se kehotti tukemaan presidentinvaalissa niitä puolueita ja henkilöitä, jotka olivat ”aktiivisesti kehittäneet markkinatalousjärjestelmään pohjautuvaa ulkomaankaupan monipuolistamista ja naapurimaamme Neuvostoliiton kanssa käytävää, työllisyyttä edistävää kauppaa”. Julkilausumassa ei tosin mainittu Karjalaisen nimeä, mutta osoite oli selvä. (Wikipedia)

Tilanne muuttui keskustapuolueen Kuopion puoluekokouksessa, kun eduskunnan silloinen puhemies Johannes Virolainen voitti Karjalaisen ehdokasäänestyksessä ja tuli valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaalit voitti Mauno Koivisto ja Karjalainen nimettiin Koiviston seuraajaksi Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Näin Nokian idänkaupassa uransa tehnyt Stefan Widomski muisteli tunnelmia SVKK:n jäsenlehti Venlassa vuonna 2016:

”Moni ihmetteli Karjalaiselle annettua tukea, sillä hänen alkoholiongelmansa oli silloin tiedossa. Teollisuusjohtajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että juuri Karjalainen oli se, johon neuvostoliittolaiset luottivat ja että hänen astuminen presidentinvirkaan hillitsisi hänen alkoholinkäyttöään. Taustalla lienevät vaikuttaneet myös Karjalaisen monivuotisen ministeriuran aikana rakentuneet kontaktit ja kokemukset Neuvostoliitosta. Oli mielenkiintoista, että Neuvostoliitto tuntui luottavan maalaisliittolaiseen Karjalaiseen enemmän kuin suomalaisiin kommunisteihin. Venäläiset ovat tällaisissa asioissa hyvin pragmaattisia.”

Punaiset vuorineuvokset

Idänkaupan vuorineuvokset olivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan aikakauden aktiivista idänvientiä harjoittaneiden suomalaiskonsernien pääjohtajia. Idänkaupan vuorineuvoksia on leikillisesti kutsuttu puhekielessä punaisiksi vuorineuvoksiksi, koska kaupan muoto oli Neuvostoliiton kanssa käytävä periaatteeltaan sosialististen maiden väliseen tavaranvaihtoon perustuva valtioiden välinen bilateraalikauppa.

Idänkaupan vuorineuvoksiin kuuluivat muun muassa valtiollisen terästehdas Rautaruukin vuorineuvos Helge Haavisto, metalliteollisuuskonserni Wärtsilän vuorineuvos Wilhelm Wahlforss, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, rakennuskonserni Polarin vuorineuvos Kauko Rastas, valtiollisen öljy-yhtiö Nesteen vuorineuvos Uolevi Raade, valtiollisten metsäteollisuusyhtiö Enso-Gutzeitin ja Valmetin ministeri Olavi J. Mattila sekä Nokian vuorineuvos Kari Kairamo. (Wikipedia)

12. marraskuuta 1981 Juri Andropov valittiin Neuvostoliitossa edesmenneen Leonid Brežnevin seuraajaksi