Finteknologia 87

Moskovassa järjestettiin lokakuussa 1987 suomalaisen teollisuuden tuotantoa esitellyt Finteknologia 87 -näyttely, johon yli 80 suomalaista yritystä oli tuonut näytille yhteensä tuhat näyttelyesinettä. Kahdeksan päivää kestäneeseen näyttelyyn kävi tutustumassa 50 000 vierasta. Näyttelyn avajaisia kunnioitti läsnäolollaan kauppa- ja teollisuusministeri Ilkka Suominen.

finteknologia-2
SNKK:n toiminnanjohtaja Hannu Eskelinen, ministeri Ilkka Suominen ja SNKK:n varatoimitusjohtaja Solntsev.
Ilkka Suominen
Ilkka Olavi Suominen (s. 8. huhtikuuta 1939 Nakkila) on suomalainen poliitikko. Suominen toimi Suomen kauppa- ja teollisuusministerinä ja Neuvostoliiton kaupasta vastanneena ministerinä vuosina 1987–1991 ja pitkäaikaisena Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajana 1979–1991. Vuosina 1960−1979 Suominen työskenteli perheensä yrityksessä J. W. Suominen Oy:ssä eri tehtävissä, lopuksi toimitusjohtajana. (Wikipedia)
finteknologia-3
Ministerin seurue tutustuu näyttelyyn.
finteknologia-4
Valmetin osastolla.
finteknologia-5
Hankkijan osasto.

Kuvassa vasemmalla seisoo legendaarinen idänkauppias Annikki Halko, jonka käsialaa ovat myös valtaosalle venäjän kieltä opiskelleista suomalaisista tutut Opi Venäjää ja Berjozka -oppikirjasarjat.

ojanen-halko

Halko toimi ministerineuvoksena Moskovassa vuoden 1998 talousromahduksen jälkeisinä vaikeina aikoina. Näin Halko kommentoi talousromahduksen seurauksia vuonna 2000 ilmestyneessä Venäjän Aika –lehdessä.

Kaupan taso on taas lähtenyt hiljalleen nousemaan, mutta yhä ollaan noin 30 % vuoden 1998 ruplaromahdusta edeltävää tasoa alempana. Näyttää siltä, että joillakin aloilla, kuten elintarvikkeissa ja graafisessa teollisuudessa, on käynnistettävä paikallinen tuotanto Venäjällä, jos suomalainen teollisuus ylipäänsä haluaa olla mukana Venäjän markkinoilla. Jotta tällaiset investoinnit lähtisivät käyntiin, tarvitaan Venäjällä talouden yleistä vakaantumista, pankkijärjestelmän uudistamista sekä aktiivista asennetta ulkomaisiin investointeihin nähden.Annikki Halko, Venäjän Aika 2/2000
Oulun raastuvanoikeus tuomitsi Jumalan teatterin jäsenet seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 40 000 markan korvauksiin 30. marraskuuta 1987. 

Business 85 Lahden Messut

Liike-elämän anglisismit alkoivat hiipiä suomen kieleen ja kaupankäynnistä tuli businesta 1980-luvulla. Autopuhelinten, kiiltelevien kaksirivisten pukujen ja kirjavien solmioiden aikakaudella myös messuja puettiin uusiin moderneihin kuosiin. Kuvassa Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamarin osasto ”Business 85 Lahden Messuilla” suurhallissa elokuussa 1985.

Lahden suurhalli
Lahden suurhalli on näyttely- ja liikuntakäyttöön vuonna 1980 valmistunut, 12 000 neliömetrin laajuinen sisähalli. Suurhallin vapaa korkeus on 21,5 metriä. (Wikipedia)

Siihen maailmanaikaan messujen näytteilleasettajilla oli tapana pitää messupäiväkirjaa, johon vieraat ja yhteistyökumppanit kävivät jättämässä terveisensä. Alla olevassa kuvassa näkyvään SNKK:n messupäiväkirjaan ovat kirjoittaneet Imatran Voima, Suneva Oy ja haitarinsoittaja Matti Lepänhaara.

lahti-85-2

Tangomarkkinat järjestettiin ensimmäisen kerran 12. heinäkuuta 1985.

Turun ja Savon Messut 1983

Eduskunnan puhemies Erkki Pystynen tutustuu Neuvostoliiton osastoon Turun messuilla 12. elokuuta 1983. Myös SNKK:lla oli messuilla oma osastonsa, jossa esiteltiin lähinnä Suomen ja Neuvostoliiton välistä kauppaa.

savon-messut-1983

Saman vuoden keväänä SNKK osallistui myös Savon messuille. Messuilta muistoksi messupäiväkirjaan kirjautui muun muassa Turo Oy:n tervehdys. Vaatevalmistaja Turo liittyi SNKK:n jäseneksi sen perustamisvuonna 1946 ja on yksi vanhimmista kauppakamarin jäsenistä.

turo

Turo Oy
Turo Oy:n vaatetehdas perustettiin Kuopioon vuonna 1938. Alkuvuosina valmistettiin muun muassa urheiluasuja, armeijan asepukuja sekä työvaatteita. Miesten puvut tulivat tehtaan valikoimaan 1960-luvulla ja 1980-luvulla yritys siirtyi valmistamaan pelkästään miesten housuja, pukuja ja irtotakkeja. Turon vaatevienti Neuvostoliittoon oli huomattavaa. Turo Oy ajautui konkurssiin vuonna 1988. Toimintaa jatkamaan perustettiin Turo Tailor Oy. (Wikipedia)
Neuvostoliitto ampui alas Korean Air Lines -lentoyhtiön Boeing 747 -matkustajakoneen sen lennettyä Neuvostoliiton ilmatilaan 1. syyskuuta 1983.

Pohjanmaan messut 1982 Vaasassa

Vuoden 1982 Pohjanmaan messut järjestettiin 12.-20. kesäkuuta Vaasassa. Yllä olevassa kuvassa eduskunnan puhemies Johannes Virolainen seurueineen tutustuu SNKK:n messuosastoon. Tarkastelun kohteena on Leonid Brežnevin ja samana vuonna presidentin virkaan nimitetyn Mauno Koiviston tapaamista esittävä valokuva.

Johannes Virolainen jätti myös oman tervehdyksensä SNKK:n messupäiväkirjaan.

”Pohjanmaan messuilla on Neuvostoliiton teollisuuden koreatasoisia tuotteita. Kauppavaihto kehittyy molempien osapuolten eduksi. Hyvää menestystä!”

pomessut-virolainen

Johannes Virolainen

Viipurin maalaiskunnassa syntynyt Johannes Virolainen (1914 – 2000) oli maalaisliittolainen (sittemmin Suomen Keskusta) poliitikko ja valtioneuvos. Hän kuului sotien jälkeisen ajan merkittävimpiin suomalaisiin poliitikkoihin. Hän on toiminut pisimpään kansanedustajana, yhteensä 42 vuotta vuosina 1945–1983 ja 1987–1991 ja hän on myös Suomen pitkäaikaisin ministeri yhteensä 6 169 ministeripäivällään.

Ulkoministerikautenaan Virolainen sai ”tietämättömän ulkoministerin” liikanimen, koska Kekkonen ja presidentti J. K. Paasikivi eivät kertoneet hänelle matkastaan Moskovaan loppuvuodesta 1955. Matkan tuloksena Neuvostoliitto palautti Suomelle Porkkalan vuokra-alueen. Virolainen lanseerasi ulkopoliittiseen sanastoon myös käsitteen ”yleiset syyt”, jolla epäsuorasti viitattiin Neuvostoliiton vaikutukseen Suomen sisäpolitiikassa. (Wikipedia)

Helsingin metro aloitti säännöllisen liikennöinnin 1. kesäkuuta 1982.

Karvaiset karvakauppiaat Karjaalta

Karvaiset karvakauppiaat Karjaalta, eli Lilja Pile Oy:n henkilökunta jätti terveisensä SNKK:n messuväelle Lahden messuilla 6. elokuuta 1981. Yritys valmisti neuleita.

”Karvaiset karvakauppiaat Karjaalta toivottavat kaikkea hyvää jatkossakin. Eli kuten totesimme, parasta on probleema sellainen, kuin ei ole ollenkaan probleemoja. Tapaamme – kaikki OK.”

liljapile

Lilja Pile Oy:n henkilökuntaa. Kuva: Raili Lähde.
Lilja Pile Oy:n henkilökuntaa. Kuva: Raili Lähde.
Music Television (MTV) aloitti lähetyksensä 1. elokuuta 1981.