Vuoden 1994 vuosikokous

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vuoden 1994 vuosikokous järjestettiin Hesperia-hotellin tiloissa Helsingissä 14. päivänä huhtikuuta.

1994-1

Tunnelmat olivat odottavat, sillä Venäjällä käytiin läpi vakavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia murrosprosesseja. Idänkauppa oli huippuvuosistaan romahtanut ja uusien kauppasuhteiden rakentaminen oli vasta alkuvaiheessa.

Eräänlaista murroskautta elettiin myös SVKK:n toiminnassa. Clearing-kaupasta oltiin siirrytty kahdenväliseen kanssakäymiseen yritysten välillä ja kauppakamari etsi uudessa tilanteessa omaa rooliaan.

Murroksen aistii myös vuosikokouksen osallistujalistasta, jossa suomalaisyrityksiä edustamassa oli ”vanhan kaartin” teollisuusjohtajien rinnalla myös aiempaa enemmän nuoria yrittäjiä ja venäläistaustaisia nimiä. 1990-luvulla käynnistyneen muuttoaallon myötä monet Venäjältä Suomeen muuttaneet henkilöt löysivät luontevan työllistymismahdollisuuden suomalais-venäläisen kaupan parista.

Kokousta johti SVKK:n puheenjohtaja, Oy Wärtsilä Ab:n entinen pääjohtaja, vuorineuvos Tankmar Horn. Muita pitkän linjan idänkaupan kehäkettuja kokouksessa olivat esimerkiksi Stefan Widomski (Nokia Oy), Seppo Remes (Neste Oy) ja Kari Ketola (Repola Oy).

Vanhoista venäläisistä emigranttinimistä osallistujalistalta voi bongata Kirill ja Kira Gluschkoffin, jotka edustivat vuosikokouksessa Suomen selluloosayhdistystä Fincelliä. Kirill Gluschkoff teki elämäntyönsä paperiteollisuuden ja kansainvälisen Venäjän-kaupan parissa ja toimi aktiivisesti myös Suomen venäläisvähemmistön parissa. Hänen tyttärestään Kira Gluschkoffista tuli yksi Suomen arvostetuimmista muotikuvaajista, joka on kuvannut muun muassa Venäjän Elle-lehteen.

Kirill Gluschkoff (1937 – 2006)

Kirill Gluschkoff teki päätyönsä liike-elämässä, paperiteollisuuden ja kansainvälisen Venäjän-kaupan parissa. Hän työskenteli muun muassa Finncellissä sekä Suomen ja Neuvostoliiton kauppakamarin Moskovan-edustustossa.

Gluschkoff oli tunnettu ortodoksien ja venäläisjuuristen suomalaisten puolestapuhujana, mutta muutkin vähemmistöt olivat hänelle tärkeitä. Hän tunsi erityisen hyvin myös saamelaisten ja kolttien identiteettikysymyksiä sekä Suomeen tulleiden maahanmuuttajien ongelmia. Hänen asiantuntemustaan käytettiin useissa järjestöissä, esimerkiksi EU:n vähemmistökielten FIBLUL:in Suomen osastossa.

Aktiivisena ja idearikkaana hän oli usein kuultu haastateltava ja asiantuntija tiedotusvälineissä. Hän kuului M. A. Castrenin seuran ja Suomen Egyptologisen seuran perustajajäseniin. (Lisa Hovinheimo / Helsingin Sanomat)

Logistiikkayhtiö TNT Oy:n edustajana kokouksessa oli Mirja Tiri. Mirjalle SVKK:n vuosikokoukset tulivatkin myöhemmin hyvinkin tutuiksi, sillä neljän vuoden kuluttua hänet valittiin SVKK:n toimitusjohtajaksi, missä tehtävässä hän työskenteli vuoteen 2016.

Piirit ovat idänkaupassa pienet. Suomalaisten vaatevalmistajien etujärjestö Vatevaa edusti vuosikokouksessa kauppaneuvos Jussi Peitsara, joka on SVKK:ssa nykyisin projektipäällikkönä työskentelevän Annika Peitsaran appiukon serkku.

Vuosikokouksen kutsukirjeet yhdistyksen jäsenille ja sidosryhmille laitettiin postiin tasan kuukautta ennen kokouspäivää. Kaikkia halukkaita kutsut eivät kuitenkaan ehtineet tavoittaa. Kaksi viikkoa vuosikokouksen jälkeen SVKK:n Moskovan edustustoon nimittäin saapui Kirovin kaupungin aluekauppakamarilta toimitusjohtaja Hannu Eskeliselle osoitettu pahoitteleva faksi:

Arvoisa herra Eskelinen, Kiitämme teitä kutsusta vuosikokoukseenne 14. huhtikuuta. Olemme erittäin harmissamme siitä, että kirjeenne tavoitti meidät vasta 20. huhtikuuta. Toivomme kuitenkin, että tämä ensitapaamisemme toteutumatta jääminen ei haittaa suhteidemme kehittämistä tulevaisuudessa.Kirovin aluekauppakamari

1994-2

Helsingistä on Kiroviin linnuntietä 1400 kilometriä, joten on tietysti ymmärrettävää, että kutsukirjeen taival otti aikansa.

1994-kartta

1990-luvun Grunge-sukupolvelle kasvot ja äänen antanut Nirvana-yhtyeen laulaja Kurt Cobain teki itsemurhan 5. huhtikuuta 1994. 

Neuvostoliitto lakkaa ja idänkauppa sakkaa

Varsovan liitto ja itäblokin maiden talousliitto SEV lakkautettiin vuonna 1989 ja samoihin aikoihin itsenäisyysliikehdintä neuvostotasavalloissa alkoi vahvistua. Konservatiivien suorittaman vallankaappausyrityksen epäonnistuttua Neuvostoliiton kolmen perustajatasavallan johtajat allekirjoittivat joulukuun 8. päivänä vuonna 1991 sopimuksen Neuvostoliiton lakkauttamisesta. Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän parlamentit ratifioivat sopimuksen viikon sisällä.

Jo 1980-luvun lopulla Neuvostoliitossa alkaneet talousvaikeudet kärjistyivät läpitunkevaksi lamaksi, jota 1990-luvun alkuvuosina lääkittiin kivuliain reformein. Yritysten palkkarästit paisuivat, valtion verokertymä kutistui olemattomiin, inflaatio laukkasi, kulutustavarat katosivat kaupoista ja kansalaisten reaalitulot putosivat alle puoleen muutaman vuoden takaisesta tasostaan. Reaalipalkkojen lasku jatkui aina 1990-luvun lopulle.

Yksityistä katukauppaa Punaisen torin vieressä Moskovassa 1990-luvun alkupuolella.
Yksityistä katukauppaa Punaisen torin vieressä Moskovassa 1990-luvun alkupuolella.

Venäjän ulkomaankauppa hiipui ja energianvientitulot romahtivat johtuen osittain suurimpien kauppakumppaneiden – entisten neuvostotasavaltojen – maksukyvyttömyydestä.

Vanhojen ulkomaankaupan sopimusten lakattua olemasta voimassa matkalaukkutuonti nousi kukoistukseen: 1990-luvun puolivälissä arviolta noin kymmenen prosenttia Venäjän ulkomaantuonnista oli yksityishenkilöiden harjoittamaa matkalaukkutuontia.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen Clearing-kauppa loppui Neuvostoliiton lakkauttamisen myötä ja Venäjän osuus Suomen ulkomaankaupan kokonaisvaihdosta putosi 11,3 prosentista viiteen prosenttiin. Neuvostoliiton aikaan tehdyistä kaupoista Venäjä jäi Suomelle velkaa yli 600 miljoonaa euroa, jonka se maksoi pois elokuussa 2006.

venajankauppa-1989-1999

Nokian Idänkaupan johdossa uransa tehnyt Stefan Widomski muisteli dramaattisia aikoja SVKK:n jäsenlehti Venlan haastattelussa:

”Pudotus oli dramaattinen niin Nokialle kuin koko Suomellekin, sillä nopeassa ajassa monilta yrityksiltä katosi suurin osa liikevaihdosta ja jollain se tyrehtyi jopa kokonaan. Idänkaupan romahtaminen oli yksi Suomen lamaan johtaneista osasyistä. Kaupan tyrehtyminen vaikutti kahdella tavalla: ensinnäkin vientitulojen menetyksenä ja toisaalta työpaikkojen vähenemisenä, mikä johti nopeaan työttömyyden kasvuun. Kaupan tyrehtymisen vaikutukset vaihtelivat eri toimialoilla. Surullisin esimerkki oli vaate ja kenkäteollisuus, jossa konkursseja nähtiin erittäin paljon. Sen merkitys elinkeinoelämälle ei tosin ollut niin suuri kuin esimerkiksi telakkateollisuudella, joka sekin menetti tilauksiansa idästä.”

Idänkaupan romahtaminen syvensi osaltaan Suomen talouden ylikuumenemisesta ja talouspolitiikasta johtunutta lamaa. Vuosien 1990–1993 laman aikana Suomen bruttokansantuote laski 13 prosenttia ja työttömyys nousi 3,5 prosentista lähes 19 prosenttiin. Vuonna 1993 uudenvuoden puheen piti poikkeuksellisesti silloinen Suomen pääministeri Esko Aho.

Gorbatšov soittaa Nokian puhelimella Suomesta Neuvostoliittoon

1980-luvun loppupuolen juppivuosien bisnesmiesten imagoon kuuluneet kannettavat matkapuhelimet alkoivat tehdä tuloaan yritysten johtokuntien kokouspöydille. Maitopurkin kokoiset ja keskivertopalkansaajien ulottumattomissa olleet ”kannettavat” puhelimet henkivät uutta aikakautta ja välittivät vahvaa viestiä omistajansa yhteiskunnallisesta statuksesta.

Vuonna 1987 Nokia toi markkinoille ensimmäisen suurelle yleisölle tarkoitetun NMT 900 -puhelinverkkoa käyttäneen matkapuhelimen Mobira Citymanin. Puhelin painoi akun kanssa 790 g ja se maksoi 24 000 markkaa. Cityman 900:ssa oli muun muassa 8 numeroinen nestekidenäyttö, 20 näppäintä, 99 puhelinnumeron muisti ja lyhytvalinta. Puhelimen käyttöaika oli noin 6-7 tuntia.

Nokian uutuuspuhelin sai laajaa kansainvälistä huomiota, kun Neuvostoliiton päämies Mihail Gorbatšov salamavalojen räiskeessä ja televisiokameroiden edessä soitti sillä puhelun Suomesta Neuvostoliittoon 26. lokakuuta 1989. Puhelinmalli tulikin myöhemmin tunnetuksi lempinimellä ”Gorba”.

Tempauksen taustalla oli Nokian idänviennin grand old man, SVKK:n puheenjohtajana toiminut (1995-2001) ja myöhemmin yhdistyksen hallituksessa vaikuttanut SVKK:n nykyinen kunniajäsen Stefan Widomski. Näin Widomski muisteli tapahtumaa SVKK:n jäsenlehti Venlan haastattelussa vuonna 2016:

”Gorbatšovin soitto Nokian puhelimella Suomesta Neuvostoliittoon oli meidän osaltamme hyvin valmisteltu tempaus. Olin aiemmin tehnyt saman tempun eräille ministereille ja muille korkean tason vierailijoille, joille halusimme tällä tavalla osoittaa käytännössä sen, miten korkeatasoista teknologiaa meillä oli. Gorbatšov-puhelun tekemisestä oli ilmoitettu etukäteen Teollisuuden Työnantajien liiton (nyk. Elinkeinoelämän keskusliitto) kanssa, jossa tosin esitettiin toiveena, että Gorbatšov olisi soittanut Neuvostoliiton puunjalostusteollisuuden edustajille. Pyysin kuitenkin yhdistämään puhelun uusien teknologioiden käyttöönotosta vastuussa olleelle silloiselle Neuvostoliiton tietoliikenneministerin sijaiselle ja työnsin puhelimen Gorbatšovin käteen.

Puhelu aiheutti säpinää Neuvostoliiton viestiministeriössä. Varaministeri sijainen Glinka joutui selittelemään Moskovassa, miksi juuri hän oli saanut puhelun. Lopulta tempaus aiheutti sen, että Glinkan eläkkeelle siirtyminen viivästyi. Gorbatšov oli näet puhelun kuluessa sanonut ”Nähdään Moskovassa” ja Glinkaa ei uskallettu laittaa eläkkeelle ennen kuin tämä tapaaminen vihdoin toteutui.”

Widomskin haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan lokakuussa ilmestyvässä Venlan juhlanumerossa.

Itä-Saksan pitkä-aikainen puoluejohtaja Erich Honecker siirretään eläkkeelle 18. lokakuuta 1989.

Punaisia vuorineuvoksia ja kabinettipolitiikkaa

1970-1980-luvuilla idänkaupassa liikkui paljon rahaa erityisesti suurimpien suomalaisten vientiyritysten kaupoissa ja siksi yhtiöiden etuja lobattiin myös poliittisen päätöksenteon käytävillä ja kabineteissa. Eräänlainen kulminaatiopiste liike-elämän intressien vaikutuksessa valtakunnan politiikkaan nähtiin vuoden 1982 presidentinvaaleissa, jossa suomalainen teollisuus asettui niin kutsuttujen punaisten vuorineuvosten johdolla tukemaan keskustalaisen Ahti Karjalaisen presidenttiehdokkuutta.

Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi
Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi

Karjalainen koettiin sen aikaisista vaihtoehdoista parhaaksi edistämään idänkauppaa ja ylläpitämään hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Ajatus perustui Karjalaisen pitkäaikaiseen ministerikokemukseen ja hänen laajaan suhdeverkostoon Neuvostoliitossa.

Teollisuusjohtajista Karjalaisen ehdokkuutta ajoivat tarmokkaasti muun muassa Nokian pääjohtaja Kari Kairamo, Koneen toimitusjohtaja Pekka Herlin, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, Rautaruukin toimitusjohtaja Helge Haavisto, Wilh. Schaumanin toimitusjohtaja Gay Ehrnrooth ja suomalaisten rakennusliikkeiden yhteenliittymän Finn-Stroin hallituksen puheenjohtaja Kauko Rastas.

Teollisuuden Keskusliiton hallitus antoi 11. marraskuuta 1981 julkilausuman, jossa se kehotti tukemaan presidentinvaalissa niitä puolueita ja henkilöitä, jotka olivat ”aktiivisesti kehittäneet markkinatalousjärjestelmään pohjautuvaa ulkomaankaupan monipuolistamista ja naapurimaamme Neuvostoliiton kanssa käytävää, työllisyyttä edistävää kauppaa”. Julkilausumassa ei tosin mainittu Karjalaisen nimeä, mutta osoite oli selvä. (Wikipedia)

Tilanne muuttui keskustapuolueen Kuopion puoluekokouksessa, kun eduskunnan silloinen puhemies Johannes Virolainen voitti Karjalaisen ehdokasäänestyksessä ja tuli valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaalit voitti Mauno Koivisto ja Karjalainen nimettiin Koiviston seuraajaksi Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Näin Nokian idänkaupassa uransa tehnyt Stefan Widomski muisteli tunnelmia SVKK:n jäsenlehti Venlassa vuonna 2016:

”Moni ihmetteli Karjalaiselle annettua tukea, sillä hänen alkoholiongelmansa oli silloin tiedossa. Teollisuusjohtajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että juuri Karjalainen oli se, johon neuvostoliittolaiset luottivat ja että hänen astuminen presidentinvirkaan hillitsisi hänen alkoholinkäyttöään. Taustalla lienevät vaikuttaneet myös Karjalaisen monivuotisen ministeriuran aikana rakentuneet kontaktit ja kokemukset Neuvostoliitosta. Oli mielenkiintoista, että Neuvostoliitto tuntui luottavan maalaisliittolaiseen Karjalaiseen enemmän kuin suomalaisiin kommunisteihin. Venäläiset ovat tällaisissa asioissa hyvin pragmaattisia.”

Punaiset vuorineuvokset

Idänkaupan vuorineuvokset olivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan aikakauden aktiivista idänvientiä harjoittaneiden suomalaiskonsernien pääjohtajia. Idänkaupan vuorineuvoksia on leikillisesti kutsuttu puhekielessä punaisiksi vuorineuvoksiksi, koska kaupan muoto oli Neuvostoliiton kanssa käytävä periaatteeltaan sosialististen maiden väliseen tavaranvaihtoon perustuva valtioiden välinen bilateraalikauppa.

Idänkaupan vuorineuvoksiin kuuluivat muun muassa valtiollisen terästehdas Rautaruukin vuorineuvos Helge Haavisto, metalliteollisuuskonserni Wärtsilän vuorineuvos Wilhelm Wahlforss, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, rakennuskonserni Polarin vuorineuvos Kauko Rastas, valtiollisen öljy-yhtiö Nesteen vuorineuvos Uolevi Raade, valtiollisten metsäteollisuusyhtiö Enso-Gutzeitin ja Valmetin ministeri Olavi J. Mattila sekä Nokian vuorineuvos Kari Kairamo. (Wikipedia)

12. marraskuuta 1981 Juri Andropov valittiin Neuvostoliitossa edesmenneen Leonid Brežnevin seuraajaksi