Vuoden 1994 vuosikokous

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vuoden 1994 vuosikokous järjestettiin Hesperia-hotellin tiloissa Helsingissä 14. päivänä huhtikuuta.

1994-1

Tunnelmat olivat odottavat, sillä Venäjällä käytiin läpi vakavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia murrosprosesseja. Idänkauppa oli huippuvuosistaan romahtanut ja uusien kauppasuhteiden rakentaminen oli vasta alkuvaiheessa.

Eräänlaista murroskautta elettiin myös SVKK:n toiminnassa. Clearing-kaupasta oltiin siirrytty kahdenväliseen kanssakäymiseen yritysten välillä ja kauppakamari etsi uudessa tilanteessa omaa rooliaan.

Murroksen aistii myös vuosikokouksen osallistujalistasta, jossa suomalaisyrityksiä edustamassa oli ”vanhan kaartin” teollisuusjohtajien rinnalla myös aiempaa enemmän nuoria yrittäjiä ja venäläistaustaisia nimiä. 1990-luvulla käynnistyneen muuttoaallon myötä monet Venäjältä Suomeen muuttaneet henkilöt löysivät luontevan työllistymismahdollisuuden suomalais-venäläisen kaupan parista.

Kokousta johti SVKK:n puheenjohtaja, Oy Wärtsilä Ab:n entinen pääjohtaja, vuorineuvos Tankmar Horn. Muita pitkän linjan idänkaupan kehäkettuja kokouksessa olivat esimerkiksi Stefan Widomski (Nokia Oy), Seppo Remes (Neste Oy) ja Kari Ketola (Repola Oy).

Vanhoista venäläisistä emigranttinimistä osallistujalistalta voi bongata Kirill ja Kira Gluschkoffin, jotka edustivat vuosikokouksessa Suomen selluloosayhdistystä Fincelliä. Kirill Gluschkoff teki elämäntyönsä paperiteollisuuden ja kansainvälisen Venäjän-kaupan parissa ja toimi aktiivisesti myös Suomen venäläisvähemmistön parissa. Hänen tyttärestään Kira Gluschkoffista tuli yksi Suomen arvostetuimmista muotikuvaajista, joka on kuvannut muun muassa Venäjän Elle-lehteen.

Kirill Gluschkoff (1937 – 2006)

Kirill Gluschkoff teki päätyönsä liike-elämässä, paperiteollisuuden ja kansainvälisen Venäjän-kaupan parissa. Hän työskenteli muun muassa Finncellissä sekä Suomen ja Neuvostoliiton kauppakamarin Moskovan-edustustossa.

Gluschkoff oli tunnettu ortodoksien ja venäläisjuuristen suomalaisten puolestapuhujana, mutta muutkin vähemmistöt olivat hänelle tärkeitä. Hän tunsi erityisen hyvin myös saamelaisten ja kolttien identiteettikysymyksiä sekä Suomeen tulleiden maahanmuuttajien ongelmia. Hänen asiantuntemustaan käytettiin useissa järjestöissä, esimerkiksi EU:n vähemmistökielten FIBLUL:in Suomen osastossa.

Aktiivisena ja idearikkaana hän oli usein kuultu haastateltava ja asiantuntija tiedotusvälineissä. Hän kuului M. A. Castrenin seuran ja Suomen Egyptologisen seuran perustajajäseniin. (Lisa Hovinheimo / Helsingin Sanomat)

Logistiikkayhtiö TNT Oy:n edustajana kokouksessa oli Mirja Tiri. Mirjalle SVKK:n vuosikokoukset tulivatkin myöhemmin hyvinkin tutuiksi, sillä neljän vuoden kuluttua hänet valittiin SVKK:n toimitusjohtajaksi, missä tehtävässä hän työskenteli vuoteen 2016.

Piirit ovat idänkaupassa pienet. Suomalaisten vaatevalmistajien etujärjestö Vatevaa edusti vuosikokouksessa kauppaneuvos Jussi Peitsara, joka on SVKK:ssa nykyisin projektipäällikkönä työskentelevän Annika Peitsaran appiukon serkku.

Vuosikokouksen kutsukirjeet yhdistyksen jäsenille ja sidosryhmille laitettiin postiin tasan kuukautta ennen kokouspäivää. Kaikkia halukkaita kutsut eivät kuitenkaan ehtineet tavoittaa. Kaksi viikkoa vuosikokouksen jälkeen SVKK:n Moskovan edustustoon nimittäin saapui Kirovin kaupungin aluekauppakamarilta toimitusjohtaja Hannu Eskeliselle osoitettu pahoitteleva faksi:

Arvoisa herra Eskelinen, Kiitämme teitä kutsusta vuosikokoukseenne 14. huhtikuuta. Olemme erittäin harmissamme siitä, että kirjeenne tavoitti meidät vasta 20. huhtikuuta. Toivomme kuitenkin, että tämä ensitapaamisemme toteutumatta jääminen ei haittaa suhteidemme kehittämistä tulevaisuudessa.Kirovin aluekauppakamari

1994-2

Helsingistä on Kiroviin linnuntietä 1400 kilometriä, joten on tietysti ymmärrettävää, että kutsukirjeen taival otti aikansa.

1994-kartta

1990-luvun Grunge-sukupolvelle kasvot ja äänen antanut Nirvana-yhtyeen laulaja Kurt Cobain teki itsemurhan 5. huhtikuuta 1994. 

”Kaaos ei voi jatkua ikuisesti”

Näin venäläinen sanomalehti oli otsikoinut juttunsa, jossa kerrottiin Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamariyhdistyksen vuosikokouksessaan hyväksymästä nimenvaihdosta sekä Venäjän ja Suomen talouksien vaikeista ajoista. Juttu ilmestyi toukokuussa 1992.

— Kauppavaihdon nykyinen taso ei voi, eikä saa tyydyttää meitä. Nykyinen pudotus johtuu niin Venäjällä kuin Suomessakin vallitsevasta talouskriisistä. Suomessa vaikeuksista yritetään päästä eroon niin hyviksi todetuin vanhoin, kuin uusinkin keinoin, puheenjohtaja Tankmar Horn sanoi artikkelin mukaan.

Molempien maiden talousasioiden pohdiskelun lisäksi kokouksessa arvioitiin kauppasuhteiden tulevaisuudennäkymiä. Kauppakamarin pääsihteeri Hannu Eskelinen muistutti, että kriiseistä oltiin ennenkin selvitty.

— Juuri tällä hetkellä kaupassa on runsaasti ongelmia erityisesti rahoituksen suhteen. Kaaos ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti. Jossain vaiheessa kriisi loppuu ja silloin on tärkeää olla ensimmäisten joukossa käynnistämässä normaaleja kauppasuhteita Venäjällä, Eskelinen totesi.

Pääsihteeri oli oikeassa – tosin Venäjän-kaupan toipumista sen aiemmalle tasolleen jouduttiin odottelemaan vielä useita vuosia.

kokous-1992-lehtijuttu

Slovenia, Kroatia ja Bosnia-Hertsegovina hyväksyttiin YK:n jäseniksi 22. toukokuuta 1992.

Vuosikokous uudessa valtiossa

Ulkomaankaupassa ja maailmanpolitiikassakin vallinneista turbulenttisista ajoista johtuen kauppakamarin vuoden 1991 vuosikokous jäi pitämättä. Eikä ihme, sillä kyseisenä vuonna tilanteet itäisen rajan takana muuttuivat niin nopeasti, ettei mukana meinannut pysyä. Kahden vuosikokouksen välissä myös naapuri itsessään oli vaihtunut: Neuvostoliiton sijasta siellä oli nyt nuori, talousvaikeuksien myllerryksessä demokratiaan ja kapitalistiseen järjestelmään totutteleva Venäjä.

Vuoden 1992 vuosikokous järjestettiin 25. toukokuuta Pietarissa ja siinä käsiteltiin poikkeuksellisesti kahden edellisvuoden toimintakertomukset. Samalla päätettiin myös uusien sääntöjen vahvistamisesta ja nimen muutoksesta: Suomalais-Neuvostoliittolaisesta kauppakamarista tuli nyt Suomalais-Venäläinen kauppakamari. Muutosten voimaantulo jäi kuitenkin odottelemaan vielä hetkeksi muun muassa Suomen Valtioneuvoston vahvistusta.

Kauppakamarin hallituksessa oli tuohon aikaan edustajia niin Suomesta kuin Venäjältäkin. Vuoden 1992 vuosikokouksessa uuteen hallitukseen tulivat valituiksi muun muassa ministeri Tankmar Horn (puheenjohtaja), vuorineuvos Gustaf Serlachius sekä Pietarin apulaiskaupunginjohtajana tuolloin työskennellyt Vladimir Putin.

kokous-1992-hallitus

Gustaf Serlachius 1935 – 2009
Gustaf Fredrik Serlachius oli suomalainen vuorineuvos ja pitkäaikainen metsäteollisuuden ja taide-elämän vaikuttaja. Vuorineuvos Erik Serlachiuksen poika Gustaf Serlachius toimi pitkään sukuyhtiössään G. A. Serlachius Osakeyhtiössä edustaen suvun neljättä polvea yhtiön johdossa. Yhtiö fuusioitui Metsäliiton teollisuuden kanssa vuonna 1986, minkä seurauksena syntyi Metsä-Serla. Serlachius toimi myös Gösta Serlachiuksen taidesäätiön puheenjohtajana 1980–2009. Hänen kaudellaan säätiö avasi Mänttään taidemuseon ohella toisen Serlachius-museon nimeltään Gustaf-museo, joka keskittyy paperiteollisuuden historiaan. (Wikipedia)
22. toukokuuta 1992 Saksa ja Ranska ilmoittivat tukevansa Suomen, Ruotsin ja Itävallan liittymistä Euroopan yhteisön jäseniksi.

Punaisia vuorineuvoksia ja kabinettipolitiikkaa

1970-1980-luvuilla idänkaupassa liikkui paljon rahaa erityisesti suurimpien suomalaisten vientiyritysten kaupoissa ja siksi yhtiöiden etuja lobattiin myös poliittisen päätöksenteon käytävillä ja kabineteissa. Eräänlainen kulminaatiopiste liike-elämän intressien vaikutuksessa valtakunnan politiikkaan nähtiin vuoden 1982 presidentinvaaleissa, jossa suomalainen teollisuus asettui niin kutsuttujen punaisten vuorineuvosten johdolla tukemaan keskustalaisen Ahti Karjalaisen presidenttiehdokkuutta.

Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi
Ahti Karjalainen. Kuvakaappaus Elävästä arkistosta. Lähde Yle.fi

Karjalainen koettiin sen aikaisista vaihtoehdoista parhaaksi edistämään idänkauppaa ja ylläpitämään hyviä suhteita Neuvostoliittoon. Ajatus perustui Karjalaisen pitkäaikaiseen ministerikokemukseen ja hänen laajaan suhdeverkostoon Neuvostoliitossa.

Teollisuusjohtajista Karjalaisen ehdokkuutta ajoivat tarmokkaasti muun muassa Nokian pääjohtaja Kari Kairamo, Koneen toimitusjohtaja Pekka Herlin, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, Rautaruukin toimitusjohtaja Helge Haavisto, Wilh. Schaumanin toimitusjohtaja Gay Ehrnrooth ja suomalaisten rakennusliikkeiden yhteenliittymän Finn-Stroin hallituksen puheenjohtaja Kauko Rastas.

Teollisuuden Keskusliiton hallitus antoi 11. marraskuuta 1981 julkilausuman, jossa se kehotti tukemaan presidentinvaalissa niitä puolueita ja henkilöitä, jotka olivat ”aktiivisesti kehittäneet markkinatalousjärjestelmään pohjautuvaa ulkomaankaupan monipuolistamista ja naapurimaamme Neuvostoliiton kanssa käytävää, työllisyyttä edistävää kauppaa”. Julkilausumassa ei tosin mainittu Karjalaisen nimeä, mutta osoite oli selvä. (Wikipedia)

Tilanne muuttui keskustapuolueen Kuopion puoluekokouksessa, kun eduskunnan silloinen puhemies Johannes Virolainen voitti Karjalaisen ehdokasäänestyksessä ja tuli valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaalit voitti Mauno Koivisto ja Karjalainen nimettiin Koiviston seuraajaksi Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Näin Nokian idänkaupassa uransa tehnyt Stefan Widomski muisteli tunnelmia SVKK:n jäsenlehti Venlassa vuonna 2016:

”Moni ihmetteli Karjalaiselle annettua tukea, sillä hänen alkoholiongelmansa oli silloin tiedossa. Teollisuusjohtajat olivat kuitenkin sitä mieltä, että juuri Karjalainen oli se, johon neuvostoliittolaiset luottivat ja että hänen astuminen presidentinvirkaan hillitsisi hänen alkoholinkäyttöään. Taustalla lienevät vaikuttaneet myös Karjalaisen monivuotisen ministeriuran aikana rakentuneet kontaktit ja kokemukset Neuvostoliitosta. Oli mielenkiintoista, että Neuvostoliitto tuntui luottavan maalaisliittolaiseen Karjalaiseen enemmän kuin suomalaisiin kommunisteihin. Venäläiset ovat tällaisissa asioissa hyvin pragmaattisia.”

Punaiset vuorineuvokset

Idänkaupan vuorineuvokset olivat Suomen ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan aikakauden aktiivista idänvientiä harjoittaneiden suomalaiskonsernien pääjohtajia. Idänkaupan vuorineuvoksia on leikillisesti kutsuttu puhekielessä punaisiksi vuorineuvoksiksi, koska kaupan muoto oli Neuvostoliiton kanssa käytävä periaatteeltaan sosialististen maiden väliseen tavaranvaihtoon perustuva valtioiden välinen bilateraalikauppa.

Idänkaupan vuorineuvoksiin kuuluivat muun muassa valtiollisen terästehdas Rautaruukin vuorineuvos Helge Haavisto, metalliteollisuuskonserni Wärtsilän vuorineuvos Wilhelm Wahlforss, Wärtsilän toimitusjohtaja Tankmar Horn, rakennuskonserni Polarin vuorineuvos Kauko Rastas, valtiollisen öljy-yhtiö Nesteen vuorineuvos Uolevi Raade, valtiollisten metsäteollisuusyhtiö Enso-Gutzeitin ja Valmetin ministeri Olavi J. Mattila sekä Nokian vuorineuvos Kari Kairamo. (Wikipedia)

12. marraskuuta 1981 Juri Andropov valittiin Neuvostoliitossa edesmenneen Leonid Brežnevin seuraajaksi