”Kaaos ei voi jatkua ikuisesti”

Näin venäläinen sanomalehti oli otsikoinut juttunsa, jossa kerrottiin Suomalais-Neuvostoliittolaisen kauppakamariyhdistyksen vuosikokouksessaan hyväksymästä nimenvaihdosta sekä Venäjän ja Suomen talouksien vaikeista ajoista. Juttu ilmestyi toukokuussa 1992.

— Kauppavaihdon nykyinen taso ei voi, eikä saa tyydyttää meitä. Nykyinen pudotus johtuu niin Venäjällä kuin Suomessakin vallitsevasta talouskriisistä. Suomessa vaikeuksista yritetään päästä eroon niin hyviksi todetuin vanhoin, kuin uusinkin keinoin, puheenjohtaja Tankmar Horn sanoi artikkelin mukaan.

Molempien maiden talousasioiden pohdiskelun lisäksi kokouksessa arvioitiin kauppasuhteiden tulevaisuudennäkymiä. Kauppakamarin pääsihteeri Hannu Eskelinen muistutti, että kriiseistä oltiin ennenkin selvitty.

— Juuri tällä hetkellä kaupassa on runsaasti ongelmia erityisesti rahoituksen suhteen. Kaaos ei kuitenkaan voi jatkua ikuisesti. Jossain vaiheessa kriisi loppuu ja silloin on tärkeää olla ensimmäisten joukossa käynnistämässä normaaleja kauppasuhteita Venäjällä, Eskelinen totesi.

Pääsihteeri oli oikeassa – tosin Venäjän-kaupan toipumista sen aiemmalle tasolleen jouduttiin odottelemaan vielä useita vuosia.

kokous-1992-lehtijuttu

Slovenia, Kroatia ja Bosnia-Hertsegovina hyväksyttiin YK:n jäseniksi 22. toukokuuta 1992.