Luhta pukee venäläistä

Luhdan toppapuku, Järvisen sukset ja talvipakkasessa kimaltelevat hanget, ovat monien muistoissa muotoutuneet nostalgisiksi muistoiksi 70- ja 80-lukujen talvi-Suomesta. Neljän sukupolven ikään ehtinyt perheyritys Luhta vaatetti myös Neuvostoliitossa. Yritys liittyi kauppakamarin jäseneksi perustamisvuonna 1946 ja on jäsenenä edelleen.

luhta-1946

Luhdan vientiä itään tehtiin 1990-luvun alkuun saakka clearing-kaupan puitteissa. Neuvostoliiton hajottua Luhdan idänbisnekset laitettiin muutamaksi vuodeksi jäihin.

Uusi etabloituminen Venäjälle tapahtui 2000-luvun alussa Luhdan Venäjä-yhtiön toimitusjohtaja Keni Luhtasen vetämänä. Uuden markkinan haltuunotto ei ole aina helppoa. Haasteellista se oli erityisesti 1990-luvun Venäjällä, jossa uudestisyntyneen yhteiskunnan ja liiketoiminnan rakenteet vasta haeskelivat muotoaan.

— Aloimme kokeilla Venäjän-kauppaa 1990-luvun hulluina vuosina, jolloin perustimme Pietariin yhteisyrityksen. Maan lainsäädäntö oli vielä silloin kehittymätöntä, eikä kukaan oikein tuntunut tietävän, miten siellä pitäisi toimia. Siihen aikaan yhdet yritykset tekivät Venäjällä nopeita voittoja ja toiset kirveleviä tappioita. Sekavasta tilanteesta hyötyivät röyhkeimmät toimijat. Vuoden 1998 finanssikriisin jälkeen asiat alkoivat kuitenkin normalisoitua, Keni Luhtanen muistelee SVKK:n jäsenlehti Venlan haastattelussa.

Keni Luhtanen.
Keni Luhtanen.

Tytäryritystä perustettaessa 2000-luvun alkupuolella Luhdan lähtökohta oli, että organisaatio tulee olemaan paikallinen. Siinä vaiheessa ei haluttu enää kokeilla, vaan päätettiin toteuttaa etabloituminen kerralla kuntoon.

— Perheyrityksenä ollaan totta kai joustavia tilanteiden muuttuessa, mutta strategisesti pyrimme tekemään pysyviä liikkeitä. Toimintaa alettiin rakentaa siitä lähtökohdasta, että Venäjällä tullaan kasvamaan, Luhtanen kertoo.

Luhta Oy:n onnittelusähke SNKK:n 25-vuosijuhliin 3. syyskuuta 1971.
Luhta Oy:n onnittelusähke SNKK:n 25-vuosijuhliin 3. syyskuuta 1971.

Luhdalla on kaksi tytäryhtiötä Venäjällä. Tukkumyyntiyhtiö hoitaa myyntiä, markkinointia ja merkkiportfolion hallintaa ja toinen tytäryhtiö keskittyy pyörittämään Luhdan retail-toimintaa. Luhdalla on yhteensä Venäjällä parikymmentä omaa myymälää ja niiden lisäksi noin 30 liikettä toimii franchising-periaatteella. (Venla 2/2015)

Luhtanen Oy / Luhta Sportswear Company
Luhta Sportswear Company on suomalainen vaatetusalan konserni ja Suomen suurin muotialan yritys. Yrityksen perusti Vihtori Luhtanen Lahdessa vuonna 1907 ja nykyisin konserni työllistää arviolta 1 650 henkilöä. Vuonna 2012 yritykselle myönnettiin Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto. Luhdan tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Venäjä, Ruotsi, Alankomaat ja Ranska. (Wikipedia)