Me ja Mosso – Moskovan suomalaisista oma kirja

Moskovan suomalaisten yhteisöstä julkaistiin oma kirja lokakuussa 2016. Kirjan ME JA MOSSO. Suomalaisten yhteiseloa Moskovassa yli kolme vuosikymmentä, on toimittanut tietokirjailija VTT, Moskovassa 1990-luvulla useita vuosia asunut ja toiminut Esa Seppänen. Häntä on avustanut yli 60 entistä ja nykyistä Moskovan suomalaista joko itse kirjoittamillaan jutuilla tai kirjan toimittajan keskustelukumppanina.

— Kirja ei ole historiikki, vaan siitä on haluttu tehdä runsaalla kuvituksella varustettu elävä ja yhtenäinen kokoelma muistoja, tapahtumia, episodeja ja henkilökuvia. Kyseessä on yhteinen tarina Moskovassa kolmen vuosikymmenen varrelta 1970-luvun loppuvuosista nykyaikaan, Esa Seppänen sanoo.

Kirjan ”sinisenä lankana” on omatoimisten ja -leimaisten kulttuuririentojen tuottama suomalainen yhteisöllisyys, sen rooli ja merkitys eri vuosikymmeninä. Suuri huomio kirjan tematiikassa kohdistuu 1990-lukuun, jolloin Neuvostoliitto hajosi, uusi Venäjä syntyi, ja suomalainen siirtokunta joutui elämään ja toimimaan suurten mullistusten keskellä.

— Sekava tilanne maassa ja sen keskuksessa synnytti suomalaisissa luontaisen tarpeen kehittää ja lujittaa paljolti Suomalaisen peruskoulun ympärille rakentunutta yhdessäoloa yli yritysten rajojen ulottuvine toimintamuotoineen. Moskovan suomalaiset olivat näinä vaikeina aikoina kuin yhtä perhettä, mikä auttoi välttämään näkyvät ja kaikkialla piilevät vedenalaiset karikot, Seppänen muistelee.

Näistä vaikeista ajoista on kirjassa myös kaikkien sen aikuisten suurlähettiläiden Heikki Talvitien, Arto Mansalan ja Markus Lyran muistelot ja mietteet perspektiivisine johtopäätöksineen.

Kirja on omakustanne, jonka toteuttamista on tukenut 20 yritystä ja Moskovan suomalaista yksityishenkilöä.

Me ja Mosso -kirjan julkistamistilaisuus järjestetään perjantaina 14.10.2016 kello 17.00-18.00 kirjakauppa Ruslaniassa (Bulevardi 7, Helsinki).