Kun neuvottelupöydän vastapuolella istui ”Herra ei”

Neuvostoliiton pitkä-aikainen ulkoministeri Andrei Gromyko tuli tutuksi parillekin sukupolvelle suomalaisia poliitikkoja ja idänkauppiaita. Vuosina 1957 – 1985 ulkoministerinä toiminut diplomaatti oli maan ulkosuhteiden keskiössä kylmän sodan kuumimmista vuosista aina liennytykseen ja Perestroikaan. Leonid Brezhnevin luottomiehenä Gromyko istui tämän vieressä useimmissa kansainvälisissä huipputapaamisissa.

Ulkoministerinä ja YK:n turvallisuusneuvoston neuvostoedustajana Gromyko käytti Neuvostoliiton veto-oikeutta turvallisuusneuvostossa yhteensä 20 kertaa. Еiukkana ja peräänantamattomana neuvottelijana tunnetulle Gromykolle annettiinkin tästä syystä lännessä lempinimi ”Herra ei”. Toisaalta Gromyko ajoi neuvostojohdossa myöntyväisyyslinjaa Yhdysvaltoihin ja Natoon. Esimerkiksi hänen panoksensa Kuuban kriisin ratkaisemisessa sanotaan olleen merkittävä.

///

Suomessa vuoden 1982 presidentinvaalit jouduttiin pitämään ennenaikaisina, kun Urho Kekkonen erosi presidentin paikalta kesken kauden. Kekkosen seuraajaksi valittiin Mauno Koivisto, joka astui virkaansa 27. tammikuuta 1982. Maaliskuun alussa, viisi viikkoa virkaanastumisensa jälkeen, Koivisto matkusti Neuvostoliiton kutsusta Moskovaan, jossa tapasi Brezhnevin, Gromykon ja muuta korkeinta johtoa.

Moskovan Vnukovon lentokentällä Mauno Koivisto, Leonid Brezhnev,
Moskovan Vnukovon lentokentällä Mauno Koivisto, Leonid Brezhnev, Andrei Gromyko, ulkoministeri Pär Stenbäck ja Suomen pankin pääjohtaja Ahti Karjalainen.

Tapaaminen osui eräänlaiseen poliittisen sukupolven murroskohtaan: Moskovaan saapui Suomesta Kekkosen sijasta tuore ja verrattain nuori presidentti, joka tapasi vanhan ja sairastelevan neuvostojohtajan. Brezhnev menehtyi tasan seitsemän kuukautta Koiviston tapaamisen jälkeen.

Vasemmalla Brezhnev ja Gromyko. Suomen delegaatio oikealla.
Vasemmalla Brezhnev ja Gromyko. Suomen delegaatio oikealla.

SVKK:n arkistoissa on säilynyt neuvostoliittolaisesta lehdestä talteen leikattu vierailusta kertova juttu. Vaikka juttu on laaja, suurin osa sen sisällöstä luettelee tapaamiseen osallistuneiden henkilöiden nimiä ja korostaa maiden välisiä lämpimiä ja ystävällismielisiä suhteita. Jutussa sivutaan myös maiden taloussuhteita ja kaupankäynnin kehittymisen myönteisiä näkymiä. Neuvostoliiton puolelta esitettiin myös huoli Naton ”vaarallisesta kurssista kohti asevarustelua ja voimatasapainon järkyttämistä Euroopassa”. Lehti julkaisi kokonaisuudessaan myös Brezhnevin ja Koiviston tapaamisessa pitämät puheet.

L.I. Brezhnevin ja M. Koiviston puheita kuunneltiin suurella huomiolla ja ne päättyivät pitkään kestäneisiin aplodeihin. Työillallinen sujui ystävällisessä ilmapiirissä.Pravda, 10.3.1982

Virallisen ohjelman puitteissa Suomen delegaatio kävi tutustumassa Leninin mausoleumiin ja laskemassa kukat tuntemattoman sotilaan haudalle. Ohjelmassa oli myös tutustuminen Kremliin ja Leninin työhuoneeseen.

///

Neuvostoliiton legendaarinen ulkoministeri Andrei Gromyko elää myös nyky-venäläisessä populaarikulttuurissa petroskoilaisen Gromyka-yhtyeen tuotannossa. Vuonna 2014 perustettu Gromyka parodioi sanoituksissaan ja visuaalisuudessaan neuvostoliittolaista politbyroo-kuvastoa: Sen lavarekvisiittaan kuuluvat mm. Andrei Gromykoa esittävä jättijuliste, harmaat puvut ja yhtyeen jäsenille liimatut tuuheat, brezhnev-henkiset kulmakarvat. Persoonallisen bändin soitetuimpia hittejä on kappale ”Minähän sanoin teille”.

Helsingin Sanomat erotti lehden poliittisen toimituksen esimiehen Aarno Laitisen ja antoi varoituksen viidelle muulle toimittajalle heidän osuudestaan kohutun Tamminiemen pesänjakajat -kirjan tekoon 23. maaliskuuta 1982.