Pietarin toimisto muuttaa Suomi-taloon

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Neljännellä Krasnoarmeiskajankadulla 27 vuotta toiminut Pietarin edustusto sulki ovensa ja muutti Suomi-taloon joulukuussa 2010. Suomi-talon etuina vanhaan edustustoon verrattuina olivat keskeinen sijainti Pietarin ydinkeskustassa ja useiden muiden suomalaisorganisaatioiden saman katon alla toimimisesta syntyvät synergiaedut.

Suomi-talon vuokralaisina toimivat nykyään muun muassa Pietarin suomalainen koulu, Suomen Pietarin instituutti, Finpro, Finvera, Helsingin, Tampereen ja Kotkan edustustot, Turku-keskus ja joukko muita suomalaisten organisaatioiden ja yritysten edustustoja.

Suomi-talo

Pietarin ydinkeskustassa Suurella Tallikadulla sijaitseva Suomi-talo on suomalaisen kulttuurin, tieteen ja elinkeinoelämän keskittymä sekä Suomen ja Venäjän välisen kanssakäymisen kohtauspaikka.

Suomi-talo on valmistunut vuonna 1847 ja se sijaitsee alueella, jolla on pitkät suomalaiset perinteet. Talo on osa historiallista kirkkokartanoa, jonka keskuksena on Inkerin suomalais-luterilaisen seurakunnan vuonna 2002 peruskorjattu Pyhän Marian kirkko.

Kirkkokartanossa aloitti toimintansa suomalainen koulu jo vuonna 1847. Sen ensimmäinen johtaja oli pastori Uno Cygnaeus, joka hyödynsi kokemuksiaan myöhemmin perustaessaan Suomen kansakoululaitosta. Myös Suomen Pankin Pietarin konttori sijaitsi kirkkokartanossa.

Suomi-talo peruskorjattiin kokonaan 2000-luvulla. Pietari-säätiö ja sen hallinnoima Suomen Pietarin instituutti johtivat talon saneeraushanketta, joka saatiin päätökseen vuoden 2010 aikana.

Verkkosivusto Wikileaks julkaisi ensimmäiset Yhdysvaltain salaisista diplomaattisista sähkeistä 28. marraskuuta 2010.