Venäjä astuu kuvioon

Heinäkuun 12. päivänä vuonna 1990 Venäjän sosialistisen federatiivinen neuvostotasavalta SFNT:n ensimmäinen korkeimman neuvoston kansanedustajien kokous hyväksyi julistuksen tasavallan suvereniteetista. Käytännössä kyse oli Venäjän eroaminen Neuvostoliitosta. Tällä päivämäärällä on vuodesta 1992 lähtien vietetty Venäjän päivää, eli Venäjän itsenäisyyspäivää.

Vuoden 1991 alussa tasavallalle luotiin presidentin toimi ja ensimmäisen presidentinvaalin voitti korkeimman neuvoston puhemiehenä toiminut Boris Jeltsin kesäkuussa 1991. Saman vuoden joulukuussa SFNT hyväksyi Neuvostoliiton lakkauttaneen sopimuksen ja myöhemmin SFNT:n viralliseksi nimeksi tuli Venäjän federaatio.

Joulukuun 2. päivänä, vain kymmenen päivää ennen Neuvostoliiton lakkauttaneen sopimuksen hyväksymistä, SNKK järjesti Suomalais-venäläisen kaupan symposiumin. Ilmassa oli historian siipien havinaa, sillä symposiumin virallinen tervehdys ei tullutkaan enää Neuvostoliiton, vaan SFNT:n edustajalta. Näin SFNT:n silloinen varapääministeri Jegor Gaidar tervehti symposiumia:

Venäjällä ja Suomella on vankka ystävyys- ja kauppasuhde, joka perustuu molempien maiden yhteisiin intresseihin. Luotan, että tämän perinteisen symposiumin onnistunut toteutuminen edesauttaa Venäjän ja Suomen elinkeinoelämän yhteistyön kehittymistä ja molemminpuolisen ymmärryksen ja luottamuksen lujittamista.Jegor Gaidar

jegor-gaidar-tervehdys

Jegor Gaidar 1956 – 2009

Jegor Gaidar oli venäläinen poliitikko, taloustieteilijä ja toimi pääministeri Boris Jeltsinin varapääministerinä ja talousministerinä marraskuusta 1991 kesäkuuhun 1992, pääministerinä joulukuuhun 1992 ja uudelleen varapääministeri syyskuusta 1993 tammikuuhun 1994. Hän oli kirjailija Arkadi Gaidarin pojanpoika.

Hän kannatti talouden ns. shokkiterapiaa, jolla tarkoitettiin hintojen vapauttamista talouden potkaisemiseksi käyntiin. Talousuudistuksia seuranneessa hyperinflaatiossa kansalaisten pankkitalletukset sulivat olemattomiin ja uudistuksia seurannut talouskriisi kesti ainakin viisi vuotta. Jegor Gaidar oli näkyvä yhteiskunnallinen toimija ja oli muun muassa yksi Oikeistovoimien liitto -puolueen perustajista. Gaidar perusti myös talouden tutkimukseen keskittyvän instituutin. (Wikipedia)

Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina perustivat Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) 8. joulukuuta 1992.